Politika zasebnosti


1 Povzetek naše politike zasebnosti

Vaša zasebnost in varnost vaših osebnih podatkov sta naša glavna skrb. Naš cilj je ohraniti vaše zaupanje, spoštovati vaše osebne podatke in vam prepustiti celoten nadzor nad njimi. Zato vas nikoli ne bomo prosili za osebne podatke, ki jih ne potrebujemo, tiste, ki pa jih imamo, pa bomo ustrezno zaščitili.

Med vašim brskanjem po naših spletnih straneh, mi (XLAB d.o.o.) samodejno ali privzeto ne zbiramo nobenih osebnih podatkov, razen tistih, ki jih nujno potrebujemo, da vam lahko zagotovimo neprekinjeno in varno storitev (npr. v sklopu standardnega strežniškega dnevnika). Obdelujemo samo tiste osebne podatke, ki nam jih posredujete prostovoljno prek obrazcev, ki so na voljo na naših spletnih straneh, ali preko elektronske pošte. V tem primeru z osebnimi podatki ravnamo skrbno in le za namen, za katerega ste nam jih posredovali, in jih ne delimo z drugimi. Namerno ali zavestno ne obdelujemo osebnih podatkov oseb, mlajših od 16 let.

Sodelujemo z mnogimi različnimi organizacijami iz celega sveta, ki so bodisi naši kupci, naročniki, izvajalci ali partnerji na raziskovalnih in razvojnih projektih, pri čemer uporabljamo nekatere osebne podatke posameznikov, ki so pri teh organizacijah zaposleni. Te podatke pridobivamo neposredno od teh posameznikov oz. vselej tako, da so s tem seznanjeni, z njimi pa ravnamo v skladu z zakonom o varstvu osebnih podatkov, zakoni Republike Slovenije ter skladno z uredbami Evropske Unije.

Spodaj boste našli našo celotno politiko zasebnosti, ki zadeva tako obisk naše spletne strani kot tudi naše delo s poslovnimi partnerji in strankami. Prosimo, da jo pred uporabo naših spletnih strani natančno preberete. Vedite, da se ta politika zasebnosti nanaša na to spletno mesto, pa tudi na vsa druga spletna mesta ali aplikacije pod blagovno znamko XLAB ali v lasti podjetja XLAB. Prav tako vas prosimo, da natančno preberete naše pogoje uporabe, varnostno politiko in politiko piškotkov. Če imate kakršnakoli dodatna vprašanja v zvezi s to politiko ali v zvezi z vašimi osebnimi podatki, s katerimi razpolagamo, se obrnite na našo Pooblaščeno osebo za varstvo podatkov na naslovu privacy@xlab.si

Pridržujemo si pravico, da kadarkoli, s katerimkoli razlogom in brez predhodnega opozorila občasno spremenimo našo politiko zasebnosti. Če in ko bomo to storili, vas bomo o tem obvestili na naših spletnih straneh. Če bodo spremembe v naši politiki zasebnosti večje ali če bodo naše obdelave vaših osebnih podatkov tako zahtevale, vas bomo pred obdelavo prosili za dovoljenje.

Naša politika zasebnosti in naše obdelave vaših osebnih podatkov so v celoti usklajene s Splošno uredbo o varstvu podatkov (Uredba (EU) 2016/679), z Zakonom o elektronskih komunikacijah (ZEKom-1), z Zakonom o obdelavi osebnih podatkov (ZVOP-1) ter s priproročili Informacijske pooblaščenke Republike Slovenije(https://www.ip-rs.si/).

Ta politika zasebnosti velja od 07. novembra 2018 dalje.


2 Katere vrste osebnih podatkov obdelujemo in kako jih pridobimo?

Med brskanjem po naših spletnih straneh ne zbiramo nobenih osebnih podatkov, razen tistih, ki so nujno potrebni za zagotovitev neprekinjene in varne storitve najboljše kakovosti. V ta namen si zabeležimo vaš IP naslov kot del standardnih strežniških dnevnikov. Prav tako lahko zberemo nekaj anonimnih podatkov naših obiskovalcev (HTTP zahteve s poslanimi parametri, status in velikost odziva, vrsto brskalnika, jezik brskalnika, časovni žig).

Če se odločite stopiti v stik z nami, lahko o vas zberemo nekaj osebni podatkov:
1. Ko nas pokličete: Pri klicu je lahko zabeležena vaša telefonska številka.
2. Ko nam pošljete elektronsko pošto: Z vašim elektronskim sporočilom se lahko zabeležijo vaš elektronski naslov, ime in priimek, vaš IP naslov ter drugi osebni kontaktni podatki.
3. Ko izpolnite spletni obrazec (dostopen tukaj): Preko obrazca boste podali vaše ime in priimek, elektronski naslov. Vaše delovno mesto in telefonska številka bosta morda prav tako zabeleđeni.
4. Ko začnete pogovor v živo (prek te storitve): Vaše ime in priimek bosta zabeležena prek spletne klepetalnice. Vaš elektronski naslov se lahko prav tako zabeleži preko pogovora v živo.

V vseh zgornjih primerih vas morda za izpolnitev vaše zahteve zaprosimo za dodatne osebne podatke (za ime in priimek, telefonsko številko, elektronski naslov, stalni naslov ali podobno). Te podatke zbiramo in obdelujemo le z vašim dovoljenjem in / ali za izpolnitev zakonske obveznosti, ki velja za nas.

Naša spletna stran uporablja piškotke, vendar se s temi piškotki ne zbirajo ali shranjujejo nobeni osebni podatki. Za več podrobnosti si oglejte našo Politiko piškotov .

Na naših spletnih straneh uporabljamo tudi Google Analytics za zbiranje nekaj statističnih podatkov o prometu na naših straneh. Da bi ohranili vašo zasebnost neokrnjeno, pri tem anonimiziramo vaš IP naslov, kot je opisano v uradni dokumentaciji tehnologije, ki je na voljo tukaj. Oglejte si našo Politiko piškotov če želite izvedeti več o tem, kako dejansko uporabljamo Google Analytics.

Pri delu s poslovnimi partnerji in strankami, o njihovih zaposlenih hranimo in uporabljamo naslednje podatke:
1. Podatki o partnerjih in strankah: Podatki o partnerju oz. stranki (podatki o pravni osebi), podatki o kontaktnih osebah in korespondenca z le-temi, podatki o poslovnem sodelovanju (o skupnih predlogih projektov, o skupnih projektih, o obstoječih pogodbah in dogovorih, o izdanih računih).
2. Podatki o varnosti in zasebnosti: Podatki o zaznanih varnostnih incidentuih oz. kršitvah varstva podatkov, podatki o zahtevkih po izvrševanju pravic posameznikov, podatki o zadevnih pravnih oz. fizičnih osebah.

V zgornjih primerih podatke obdelujemo na podlagi pogodb s posamezniki oz. za izvajanje ukrepov pred sklenitvijo pogodb (če so posamezniki stranke), na podlagi privolitve (kadar gre za samoiniciativno komunikacijo s strani strank oz. partnerjev), na podlagi zakona (da dokazujemo skladnost z veljavno zakonodajo), ali na podlagi našega zakonitega interesa do izpolnjevanja sklenjenih pogodb s strankami in partnerji oz. do vzdrževanja dobrih odnosov z njimi.


3 Kako obdelujemo vaše osebne podatke in za katere namene?

Osebne podatke, ki jih zbiramo s standardnimi strežniškimi dnevniki (IP naslovi), uporabljamo izključno za zagotavljanje neprekinjene in varne storitve (to je, za odkrivanje in preprečevanje goljufij in nepooblaščenega dostopa do naših sistemov).

Osebne podatke, ki jih prejmemo od vas preko telefona, elektronske pošte, spletnega obrazca ali klepeta v živo, obdelujemo izključno z namenom izpolnjevanja vaših zahtev. Specifični nameni, za katere obdelujemo vaše osebne podatke, so lahko različni in so odvisni od vaših zahtev. Na primer, obdelava vaših osebnih podatkov je morda potrebna, da vam zagotovimo informacije o naši spletni strani, izdelkih, storitvah in možnostih zaposlitve, ali pa, da se dogovorimo za razgovor za delo ali za poslovno srečanje. Obdelava vaših osebnih podatkov v vseh teh primerih je v našem zakonitem poslovnem interesu, saj je potrebna za:
1. Zagotavljanje storitve oz. informacij, ki ste jih zahtevali (na primer, da vam posredujemo informacije o priložnostih za zaposlitev ali informacije o enem od naših produktov).
2. Izvajanje ukrepov pred sklenitvijo pogodbe (na primer, da se dogovorimo za razgovor za delo).

Vedite, da vas ne spremljamo, ne ustvarjamo nobenih profilov in ne opravljamo avtomatiziranih analiz na podlagi vaših osebnih podatkov. Vaših osebnih podatkov ne uporabljamo in ne bomo nikoli uporabljali za kakršne koli komercialne ali promocijske namene brez vašega predhodnega soglasja.

Osebne podatke, s katerimi razpolagamo, hranimo le toliko časa, kolikor je potrebno za doseg namenov, opisanih v tej politiki. Po preteku obdobja hrambe bodo osebni podatki, s katerimi razpolagamo, izbrisani ali kako drugače anonimizirani na način, da posamezniki niso več določljivi.

Osebne podatke naših strank in partnerjev uporabljamo za pripravo projektnih predlogov, za izvajanje nalog na obstoječih projektih, za izvajanje pogodb s strankami, za vodenje računovodskih evidenc, za vodenje evidenc o varnostnih incidentih, kršitvah varstva osebnih podatkov in zahtevkov po uresničevanju pravic, ter za obdarovanje najbližjih sodelavcev in najzvestejših strank.

Izvajamo različne tehnične in organizacijske varnostne ukrepe za zaščito vaših osebnih podatkov. Podrobnosti najdete v naši Varnostni politiki


4 S kom delimo vaše osebne podatke?

Vsi osebni podatki, ki jih delite z nami preko telefona, elektronske pošte, spletnega obrazca ali klepeta v živo, se obdelujejo samo s strani našega osebja ali s strani osebja drugih partnerjev, ki nam pomagajo pri doseganju namena, za katerega so ti podatki zbrani. Tretja oseba bi lahko dostopila do teh podatkov le v primeru, ko bi tako zahteval zakon. Naši partnerji in tretje osebe so zavezani k enakim obveznosti do varstva vaših osebnih podatkov kot mi.

Naša spletna stran ponuja povezave do zunanjih spletnih strani, ki niso v lasti podjetja XLAB ali jih XLAB ne upravlja. Vaša uporaba teh storitev je popolnoma neobvezna in je na vašo lastno odgovornost. Nismo odgovorni za politke zasebnosti in / ali prakse teh storitev. Za branje in razumevanje politik zasebnosti zunanjih spletnih strani ste odgovorni sami. Vedite pa, da nikoli ne delimo vaših osebnih podatkov z zunanjimi spletnimi stranmi.

Osebne podatke naših partnerjev in strank lahko razkrijemo zunanjim uporabnikom, vendar le na podlagi utemeljene zahteve uporabnika ali privolitve zadevnega posameznika. Na primer, če pride do hujše kršitve varstva osebnih podatkov oz. resnejšega varnostnega incidenta, moramo po zakonu podatke o dogodku razkriti informacijskemu pooblaščencu oz. nacionalnemu odzivnemu centru za kibernetsko varnost (SI-CERT). Podatki o izdanih računih, ki lahko vsebujejo osebne podatke naših strank ali poslovnih partnerjev, moramo po zakonu razkriti Finančni upravi RS.


5 Kakšne so vaše pravice?

V vsakem trenutku lahko vsak posameznik, katerega osebni podatki so pod našim nadzorom:
1. Izve, s katerimi vrstami osebnih podatkov razpolagamo, kako smo jih pridobili, kako jih varujemo in kako jih obdelujemo.
2. Zahteva kopijo svojih osebnih podatkov, s katerimi razpolagamo.
3. Popravi/dopolni vse nepravilne/nepopolne dele svojih osebnih podatkov, s katerimi razpolagamo.
4. Zahteva izbris svojih osebnih podatkov, s katerimi razpolagamo.
5. Omeji obdelavo svojih osebnih podatkov, s katerimi razpolagamo, ali ji nasprotuje.
6. Zahteva prenos svojih osebnih podatkov tretji osebi.

Za zgoraj omenjene zahteve se obrnite na našo Pooblaščeno osebo za varstvo podatkov naslovu privacy@xlab.si. Vedite, da jih lahko izpolnimo le, če tako dopušča zakon in če z uresničevanjem prejete zahteve ne posegamo v pravice in svoboščine drugih posameznikov.

Če menite, da smo vaše osebne podatke obdelali nezakonito, lahko kadarkoli vložite pritožbo pri enem od nadzornih organov, odgovornih za varstvo osebnih podatkov. V Sloveniji se pritožba lahko predloži Informacijski pooblaščenki Republike Slovenije (https://www.ip-rs.si/).