Politika piškotkov

 

1 Povzetek naše politike poškotkov

Kot skoraj vsaka stran na spletu, tudi naša spletna mesta uporabljajo piškotke, da bi izboljšala vašo izkušnjo brskanja. S to politiko piškotkov vam bomo razložili kaj piškotki so, katere informacije vsebujejo, kako jih uporabljamo in zakaj jih včasih tudi shranjujemo. Predstavili vam bomo tudi postopek, s katerim lahko preprečite shranjevanje piškotkov, vendar vedite, da lahko onemogočenje nekaterih piškotkov povzroči nepravilno delovanje spletne strani. Ta polita piškotkov se nanaša na to spletno mesto, pa tudi na vsa druga spletna mesta ali aplikacije pod blagovno znamko XLAB ali v lasti podjetja XLAB.

Prosimo vas, da politiko piškotkov pozorno preberete in da nam vsa morebitna vprašanja ali pomisleke sporočite na naslov privacy@xlab.si.

Pridržujemo si pravico, da kadarkoli, s katerimkoli razlogom in brez predhodnega opozorila občasno spremenimo našo politiko piškotkov ali naše prakse rabe piškotkov. Če in ko bomo to storili, vas bomo o tem obvestili na naših spletnih straneh. Če bodo spremembe politike piškotkov ali prakse rabe le-teh to zahtevale, vas bomo predhodno prosili za dovoljenje.

Naša politika piškotkov in naše prakse rabe piškotkov so v celoti usklajene z Zakonom o elektronskih komunikacijah (ZEKom-1), s Splošno uredbo o varstvu podatkov (Uredba (EU) 2016/679), z Zakonom o obdelavi osebnih podatkov (ZVOP-1) ter s priproročili Informacijske pooblaščenke Republike Slovenije (https://www.ip-rs.si/).

Ta politika piškotkov velja od 17. avgusta 2018 dalje.

 

2 Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne tekstovne datoteke, ki jih vaš brskalnik samodejno ustvari in shrani v vaš računalnik, ko obiščete določeno spletno mesto. Piškotki se nato pošljejo nazaj na to spletno stran ob vašem vsakem naslednjem obisku.

Obstajajo različni piškotki z različnimi funkcijami. Nekateri piškotki spletnemu mestu omogočijo, da si zapomni vaše nastavitve, kot je, na primer, vaš želeni jezik. Drugi piškotki lahko shranijo vaše podatke za spletno prijavo, da vam le-teh ni potrebno vedno znova ročno vnašati. Tretji piškotki lahko lastniku spletne strani pomagajo analizirati promet, in še več. Večina piškotkov pa se uporablja z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje.

Glede na funkcionalnost in namen piškotkov, lahko le-ti hranijo različne vrste informacij. Piškotki lahko vsebujejo imena, elektronske poštne naslove, telefonske številke in / ali druge osebne podatke. Lahko pa vsebujejo le anonimne podatke, potrebne za boljšo funkcionalnost spletnega mesta. Različni piškotki ostanejo v vašem računalniku različno dolgo časa. Nekateri piškotki obstajajo samo, ko je vaše spletno mesto odprto, in se samodejno izbrišejo, ko zaprete brskalnik. To so začasni piškotki oz. piškotki za vzpostavitev seje. Drugi piškotki, znani kot stalni piškotki, ostanejo v vašem računalniku tudi po tem, ko je vaš brskalnik zaprt, in jih je mogoče uporabiti za prepoznavanje vašega računalnika, ko se na obiskano spletno mesto vrnete.

Obstajata dve široki kategoriji piškotkov. Lastni piškotki so tisti, ki jih neposredno ustvari in uporablja spletna stran, ki jih obiskujete. Drugi piškotki pa so tisti, ki jih v imenu spletnega mesta, ki ga obiščete, v vašem računalniku odloži tretja spletna stran.

Vedite, da piškotki niso računalniški virusi. Prav tako niso kosi programske kode, zato jih ni mogoče izvesti niti se ne izvedejo sami. Prav tako ne morejo kopirati samih sebe in se širiti v druga omrežja, kjer bi se naprej izvajali in kopirali.

Za več splošnih informacij o piškotkih poglejte na splet, informacije o tem, kako naša spletna mesta uporabljajo piškotke, pa najdete v nadaljevanju.

 

3 Katere piškotke uporabljamo in zakaj?

Naše spletne strani uporabljajo samo naslednje piškotke, ki so trajni, vendar shranjeni največ eno leto, in anonimni, ker ne zbirajo ali shranjujejo nobenih osebnih podatkov.

 

Domena
Ime piškotka
Trajanje
Namen
Izvor
cookiesDirective
1 leto
Shrani podatke o tem, ali se uporabnik strinja z uporabo piškotkov ali ne.
Lastni piškotek
qtrans_front_language
1 teden
Shrani podatke o priljubljenem jeziku spletnega mesta, ki ga nastavi uporabnik.
Lastni piškotek
*.xlab.si
_ga
Le za čas seje
Shrani začasno identifikacijo za Google Analytics.
Drugi piškotek (Google)
*.xlab.si
_gid
24 ur
Shrani začasni identifikator za Google Analytics.
Drugi piškotek (Google)
*.xlab.si
_gat_*
1 minuto
Omogoča preusmerjanje zahtevkov na Google Analytics.
Drugi piškotek (Google)

4 Kako uporabljamo piškotke?

Lastne piškotke uporabljamo samo z namenom shranjevanja vaših nastavitev, in vam tako omogočiti nemoteno brskanje po naših spletnih straneh ob vsakem obisku. Ti piškotki ne hranijo nobenih osebnih podatkov in se ne uporabljajo za profiliranje ali sledenje.

Druge piškotke uporabljamo za analizo prometa na naših spletnih straneh. Na naših spletnih mestih uporabljamo Google Analytics, da bi razumeli, kako ste pristali na enem od naših spletnih mest in kako ste po njem krmarili. To naredimo zato, da lahko vidimo združeno (ne posamezno) statistiko o tem, katere naše vsebine uporabniki najpogosteje obiščejo. Vedite, da pri tem naša spletna mesta anonimizirajo IP naslove. To pomeni, da je vaš IP naslov skrit pred Google Analytics in da vas niti Google niti mi ne moremo identificirati kot obiskovalca spletnega mesta, niti ne moremo povezati vaših naknadnih obiskov na naših spletnih straneh. Posledično ne moremo določiti lokacije obiskovalcev. Za tehnične podrobnosti o tem, kako deluje anonimizacija IP naslovov, si oglejte uradno dokumentacijo, ki je na voljo tukaj.

Za pogovore z obiskovalci naše spletne strani www.steampunk.si uporabljamo piškotke zunanje storitve Smallchat. Smallchat je vmesnik, ki nam omogoča komunikacijo z obiskovalci, ki vzpostavijo stik z nami. Več informacij najdete v Pogojih uporabe storitve Smallchat.


5 Ali uporabljamo še kakšne druge piškotke?

Naša spletna mesta ponujajo povezave do zunanjih spletnih strani, ki niso v naši lasti in katerih ne upravljamo. Vaša uporaba teh storitev je popolnoma neobvezna in je na vašo lastno odgovornost. Nismo odgovorni za piškotke, pravilnike o piškotkih in / ali prakse rab piškotkov teh zunanjih storitev. Sami ste v celoti odgovorni za branje in razumevanje politik piškotkov zunanjih spletnih strani.


6 Kako nadzorovati piškotke?

Piškotki vam pomagajo kar najbolje izkoristiti naše spletne strani. Lahko pa kadarkoli omogočite, onemogočite ali izbrišete piškotke v neposredno v nastavitvah vašega brskalnika. Če želite to storiti, upoštevajte navodila, ki vam jih ponuja vaš brskalnik (običajno se navodila nahajajo v meniju »Pomoč«, »Orodja« ali »Uredi«):
Nastavitve piškotkov v Chrome
Nastavitve piškotkov v Safari
Nastavitve piškotkov v Firefox
Nastavitve piškotkov v Internet Explorer

Upoštevajte, da onemogočanje piškotkov v brskalniku ne izbriše shranjenih piškotkov; to morate storite sami v svojem brskalniku, tako da izberete možnost izbrisa piškotkov.

Če je vaš brskalnik nastavljen tako, da blokira vse piškotke (vključno s piškotki, potrebnimi za pravilno delovanje spletnih mest), naše spletne strani morda ne bodo pravilno delovale.

Če imate dodatna vprašanja o piškotkih, o naši politiki piškotkov ali o naših praksah rabe piškotkov, se obrnite na nas s sporočilom na naslov privacy@xlab.si.